DE GESCHIEDENIS VAN VLIERZELE SPORTIEF

Heeft u nog archiefmateriaal uit de geschiedenis van onze club en wenst u deze te delen? 
Neem dan contact op met de werkgroep communicatie !

  • 1943HET ONTSTAAN VAN VLIERZELE SPORTIEF



    De landelijke gemeente Vlierzele met amper 2500 inwoners, waar men nog nooit over atletiek had gehoord, zou voor velen onbekend zijn gebleven indien daar niet een bloeiende atletiekvereniging bestond.

    De heer Léon Buyle sticht de club Vlierzele Sportief met stamnummer 70, op 25 februari 1943. De heer Buyle was eigenaar van een terrein van ± 4 hectaren groot dat hij ter beschikking stelde voor de aanleg van een atletiekpiste.

    Vroeger was op het terrein, waar de firma De Dijcker gevestigd was, een stortplaats. Waar een stortplaats is, zijn uiteraard ook vogels zoals meeuwen en aanverwante. In Vlierzele krioelde het echter van "Blauwvoeten", een stormvogel aanverwant aan de meeuw. Een stormvogel is een zeevogel die moet optornen tegen de zee en de stormen en zijn natuurlijke vijanden moet trotseren om te kunnen overleven. Mr. Buyle en de medestichters van VS namen de "Blauwvoet" als embleem om zo symbolisch de moed, kracht en doorzettingsvermogen van de stormvogel over te dragen op de atleten van VS.
  • 1950DE EERSTE PISTE



    In 1950 wordt een stuk grond naast het terrein bijgekocht om het middenterrein en de piste te kunnen verbreden. Met een bulldozer wordt het niveauverschil weggewerkt. Na een maand werk verrijst een piste van 324 meter met 4 banen. Voor die tijd één van de mooiste terreinen in Vlaanderen.
  • 1959DE PISTE WORDT VERNIEUWD

    nieuwe piste

    In 1959 komt er opnieuw een nieuwe piste. Nog steeds 324 meter lang maar ditmaal met 6 banen. Een nieuw clubhuis wordt gebouwd. De oude piste lag dwars ten opzichte van de huidige piste.
  • 1960VLIERZELE SPORTIEF OP HOOG NIVEAU!



    Onder impuls van atleten zoals Roger Moens stapelden in de jaren ’60 de nationale titels, records en bekers zich op. Het bezit van een atletiekterrein "Het Putbosstadion" en van goede trainers bracht VS stilaan naar de top. In 1963 wordt VS voor zijn 20ste verjaardag Belgisch interclubkampioen.

    De herenploeg behoudt nog dertig jaar lang een plaats in de hoogste nationale afdeling. De club heeft het grootste aantal aangesloten atleten, kan rekenen op 50 juryleden en richt het grootste aantal wedstrijden van het land in. Aanvankelijk kwamen de kandidaat-atleten vooral uit de omliggende landelijke gemeenten (Vlierzele, Zonnegem, Oordegem en Papegem).

    Geleidelijk aan ontstonden meerdere lokale kernen die, vooral door de inrichting van jaarlijkse oefencrossen, veel bijdroegen tot de uitbreiding van het rekruteringsgebied van de club. Tot de actiefste kernen behoorden: Welle, Haaltert, Burst, Erpe, Wetteren, Melle, Schellebelle, Wichelen, Uitbergen, Berlare en Overmere.
  • 1975DAMESAFDELING WORDT BELGISCH INTERCLUBKAMPIOEN

    vrouwenploeg
    Copyright: Jos Verleysen

    In de jaren ‘70 wordt ook een damesafdeling opgericht, die eveneens vrij vlug doordringt tot de hoogste afdeling om op haar beurt in 1975 Belgisch Interclubkampioen te worden. Tijdens deze glorieperiode in 1970 - 1980 telt VS nagenoeg 500 actieve atleten, zowel Dames als Heren.
  • 1977BLOSO WORDT EIGENAAR VAN HET PUTBOSDOMEIN



    Toen in de late jaren ´70 in België meerdere 400-meter synthetisch verharde pistes aangelegd werden met staats- of stadsgelden bleek de aantrekkingskracht van de oudere sintelterreinen fel te verminderen, zodat Voorzitter Léon Buyle de aanleg van een kunststofbaan in het Putbosstadion wenselijk acht. Gezien de kostprijs van deze werken (tientallen miljoenen BEF) niet gedragen kan worden door een privépersoon, besluit de heer Buyle in 1977 zijn terrein te verkopen aan BLOSO (nu Sport Vlaanderen), dat belooft er spoedig een modern atletiekstadion van te maken.
  • 1983VLIERZELE SPORTIEF ZET VOLOP IN OP DE JEUGD!

    In 1983 worden een aantal initiatieven op touw gezet om het 40-jarige bestaan van de club te vieren. Eén van deze initiatieven is de oprichting van een jeugdcomité, een groep mensen die vinden dat vooral de jongeren moeten blijven aangesproken worden. Om dat te laten gebeuren worden speciale jeugdsessies opgezet.

    Het succes van dit initiatief is gewoon overweldigend. Niet alleen bereiken we meer jongeren maar jongens en meisjes leren spelenderwijs nieuwe disciplines kennen en appreciëren. Een groot aantal van de leden van dit jeugdcomité, waaronder toekomstig voorzitter Mark D’Haese, zien wij enkele maanden later als bestuurslid van VS.
  • 1988VS FUSIONEERT

    De opgelopen vertraging bij de bouw van de nieuwe piste heeft als onvermijdelijk gevolg dat VS het gedurende jaren moet stellen zonder piste.

    Als oplossing wordt gezocht naar een samenwerking met clubs die wel over een degelijke accommodatie beschikken.

    In maart 1988 smelt VS samen met ZOVA tot VITA maar dat bleek eerder een verstandshuwelijk te zijn dat geen lang leven beschoren was.
  • 1991ER KAN TERUG AAN ATLETIEK GEDAAN WORDEN!

    piste vs 1991

    Eind jaren 80 startte Bloso met de bouw van de nieuwe Mondo piste. Vanaf 1991 kan in het Putbosstadion opnieuw aan atletiek gedaan worden.

    De aanleg van een hypermoderne atletiekpiste van 8 banen rond, uitgerust met de beste materialen, in combinatie met het organisatietalent van de plaatselijke VS-medewerkers zorgt voor een heropflakkering van de atletiekbeoefening in het Putbosstadion.

    De KBAB en de VAL erkennen al snel deze kwaliteiten en vertrouwen de volgende jaren tal van kampioenschappen en internationale wedstrijden toe aan de organisatoren in het Putbosstadion te Oordegem-Lede, die onder de leiding van Geert Vannieuwenhuyse en Patrick Van Caelenberghe, bewezen het in hun gestelde vertrouwen niet te beschamen.
  • 1991 - 2004PUTBOSSTADION 'THE PLACE TO BE' VOOR GROTE KAMPIOENSCHAPPEN EN DE EUROPABEKER

    clubtrui aan wasdraad

    Onafgebroken, van 1991 tot 2004, vinden er ieder jaar Belgische of VAL kampioenschappen plaats. Tijdens de werken aan het Heizelstadion worden in 1995 en 1996 zelfs tot tweemaal toe de Belgische kampioenschappen Alle Categorieën en een Europabeker voor Dames en Heren georganiseerd in het Putbosstadion. Ook de volgende jaren, zelfs tot op heden, vinden jaarlijks grote atletiekwedstrijden plaats in het Putbosstadion.
  • 1998VS OPNIEUW EEN ZELFSTANDIGE ATLETIEKVERENIGING

    Begin 1998 beslissen enkele personen om onder leiding van Patrick Van Caelenberghe, de nog bestaande VZW Vlierzele Sportief opnieuw aan te sluiten bij de Vlaamse Atletiekliga.

    Na betaling, voor zijn eigen leden, van een niet onbelangrijke overgangsvergoeding steekt het nieuwe Vlierzele Sportief, op 1 november 1998 met een honderdtal leden, ditmaal onder stamnummer 457, opnieuw van wal als zelfstandige atletiekvereniging.

    De daaropvolgende jaren maakt Vlierzele Sportief een spectaculaire groeifase mee. Onder impuls Van Katinka Pottie kreeg ook de jeugdwerking een boost en groeide uit tot een van de grootste in de regio. Naast meer dan 400 competitiesporters telt Vlierzele Sportief ook een bloeiende jogafdeling van meer dan 350 leden. Als actief VS lid lopen zij op verschillende tijdstippen in het Putbosstadion tijdens en buiten de georganiseerde trainingen.

    In vijf jaar tijd slaagen onze jogbegeleiders erin meer dan 1 000 onervaren sporters te begeleiden om onafgebroken vijf kilometer te lopen.

    VS behoort daarmee tot één van Vlaanderens grootste en succesvolste atletiekclubs. Ook op organisatorisch gebied is de eigen Flanders Cup Memorial Léon Buyle uitgegroeid tot een meeting van internationaal niveau.
  • 2003VS WORDT 60

    Tijdens een academische zitting op het gemeentehuis wordt deze mijlpaal gevierd. De festiviteiten worden voortgezet in zaal De Bron met een overzichtstentoonstelling over het verleden “VS vroeger en nu.” en een showavond “Aflossing tussen competitie en vriendschap”

    Naast vele mooie sportieve resultaten wordt, na deskundige en veelvuldige proeverijen, ook het PUTBOS bier ontwikkeld in 2009! Dit biertje kan je nog steeds proeven in ons clubhuis.

    VS telt ondertussen meer dan 600 leden, meer dan in de vorige glorieperiode.

    Ondertussen wordt de club stilaan slachtoffer van zijn eigen succes. Na enkele jaren barst ze met ongeveer 1.000 sporters uit haar voegen en het bestuur, de medewerkers, de trainers, enz… verdrinken in het vele werk. Gelukkig manifesteren zich ook nieuwe jonge, bekwame medewerkers om de club op het goede spoor te zetten. De volledige film over het 60 jarige bestaan van Vlierzele Sportief kan je hieronder bekijken:
  • 2015NIEUWE WIND

    Eind juni 2015 wordt een nieuw, jong bestuur samengesteld onder voorzitterschap van Greet Smekens. De club gaat samen met de vele (jeugd)atleten, joggers, juryleden, medewerkers en zelfs enkele internationale atleten opnieuw een mooie toekomst tegemoet.
  • 2019ONZEKERHEID

    luchtfoto

    Donkere wolken over het voortbestaan van het Putbosstadion verschijnen aan de horizon. Sport Vlaanderen beslist in 2019 het Putbosdomein af te stoten. Ondanks de onzekere situatie blijft het bestuur en zijn entourage volop positief verder werken aan de toekomst. De mooie prestaties van de atleten zijn hiervan het beste bewijs.
  • 202380 JAAR EN POSITIEF VOOR DE TOEKOMST!

    visual 80 jaar VS

    Eind 2022 beslist de kern van ACES Wichelen om zich opnieuw aan te sluiten bij Vlierzele Sportief.

    In februari 2023 wordt VS niet alleen 80 jaar maar wordt de atletiekpiste van het Putbosstadion officieel eigendom van de gemeente Lede.

    Samen met een afvaardiging van VS wordt nu door de gemeente Lede werk gemaakt van een dossier voor de vernieuwing van de piste. Een vernieuwing die op de planning staat voor 2024. Uitkijken naar wat de toekomst brengt dus!