dinsdag 18 juni 2019

KvV: Goud voor Myrthe, Brons voor Marie

Reeds meer dan een decennia lang staan op 15 augustus de Vlaamse Kampioenschappen voor kadetten en scholieren op de kalender. Dit jaar waren we te gast in het ‘Wouter Weylandt’ stadion in Gentbrugge waar Racing Club Gent (RCG) voor een prachtige organisatie zorgde.

Reeds heel vroeg ging Eline Van Doorselaer van start in de 300m horden bij de kadetten meisjes. Gezien de felle wind, en zeker in de laatste rechte lijn waar alle loopnummers zware tegenwind hadden, zou het geen makkelijke opdracht worden om een PR te verbeteren. In de eerste reeks werd Eline na een moeilijke race, waarbij ze nooit het juiste ritme vond, 4de met een tijd van 51”71 ver boven haar PR. Later op de dag stond ook nog het hinkstapspringen op haar programma.

Om 11u begon Nina Denolf aan haar hoogspring competitie. Haar aanvangshoogte van 1m45 was geen probleem maar jammer genoeg faalde ze daarna 3x op 1m50 waardoor haar wedstrijd er op zat. Met een PR van 1m56 was ze met deze 1m45 zeker niet tevreden maar door vakantie en een pijnlijke knie zat er momenteel niet meer in. Nina werd hiermee 9de.

Een half uurtje later was het de beurt aan Myrthe Van der Borght in het kogelstoten bij de scholieren meisjes. Myrthe was als 6de van het EK U18 met een nieuw Belgisch record van 16m19 de topfavoriete voor de Vlaamse titel maar mede EK deelneemster Elena Defrere (DCLA) mocht zeker niet uit het oog verloren worden. Myrthe opende eerder bescheiden met 14m15 om bij de 3de poging de kogel naar 15m26 te stoten waarmee ze de leiding na 3 pogingen nam. Elena gooide echter bij de 4de poging 9 cm verder waardoor Myrthe op achtervolgen was aangewezen. Maar zoals vaak kan er bij de laatste poging nog veel gebeuren en Myrthe haalde nog eens alles uit haar worp om de kogel op 15m94 te laten landen en de Vlaamse titel binnen te halen. Na het EK had Myrthe een deugddoende vakantie ingelast en moest ze tevens een weekje rusten met een kleine blessure waardoor ze toch tevreden was met de afstand van haar laatste beurt. Dit belooft voor het BK! Myrthe haar seizoen is na het BK echter nog niet ten einde want ze is geselecteerd voor de Youth Olympic Games (YOG), de jeugd Oympische spelen, die van 6 tot 18 oktober in Argentinië doorgaan.

Na de middag kwam 2de jaars cadet  Marie De Troyer voor een eerste keer in actie bij het verspringen. Door de sterk variërende meewind ging het geen gemakkelijke wedstrijd worden om de plank optimaal te treffen. Na  sprongen van 5m03 (W+3.8), 5m07 (W+1.6) en 5m11 (W+2.3) stond Marie op een 5de plaats. Na nog eens 5m08 (W+3.0) en 5m11 (W+2.0) was het alles of niks bij de laatste poging  om toch nog een podiumplaats te behalen, hiervoor diende ze naar 5m28 te springen. Dit lukte net niet want ze landde bij haar 6de poging na 5m23 maar hield er wel een nieuwe PR aan over want de wind was met +1,5 gunstig gezind. Hiermee ging ze ook nog van plaats 5 naar een knappe 4de plaats. Met alle sprongen over de 5m en een nieuwe PR kon ze tevreden terugblikken op haar wedstrijd en zich concentreren op haar hinkstapwedstrijd later op de dag.

William Van Kerckhove, 2de jaars cadet, startte in het hoogspringen voor de eerste maal in een groot kampioenschap. Met een PR van 1m65 heeft hij zich ook al geplaatst voor het BK. Zijn aanvangshoogte van 1m55 was geen probleem en klaarde hij bij de 1ste beurt. Op 1m60 had hij 2 pogingen nodig om uiteindelijk nadien bij zijn 3de poging over 1m65 te gaan. 1m70 is nog net te hoog maar kan zeker één van deze weken bedwongen worden. Met de 1m65 werd hij heel knap 4de met een evenaring van zijn PR.

1ste jaars cadet Cédric Broeckaert startte eveneens in zijn eerste grote kampioenschap met als doel in het discuswerpen zijn PR van 39m18 boven de 40m grens te brengen en een startbewijs op het BK in september te veroveren. Ook hier waren de weersomstandigheden met de felle zijwind niet ideaal om de discus mooi te laten zweven. Cédric haalde bij zijn 1ste poging 36m63 en daar bleef het ook bij want zijn volgende 2 worpen waren nul. Hierdoor strandde hij jammer genoeg op een 9de plaats op slechts 12cm van de 8ste die recht gaf op 3 extra pogingen. De 40m grens zal er één deze dagen wel uitkomen als de omstandigheden eens mee zitten.

Tijdens het vieruurtje was het voor Eline Van Doorselaer en Marie De Troyer tijd om in hun 2de nummer van de dag het hinkstapspringen te starten. Beiden hadden gans de wedstrijd last om de plank te treffen.

Eline opende met behoorlijke 10m05 (W +2.7) maar stootte nog ver voor de plank af. Nadien kon ze zich jammer genoeg niet meer verbeteren en strandde ze op de 8ste plaats. Eline was zwaar teleurgesteld na de wedstrijd want ook haar 300m horden had haar al niet gebracht wat ze er van verwacht had.

 

Marie haar 1ste poging landde na 10m80 wat een sterke verbetering van haar 10m32 zou betekenen maar de wind blies teveel in het voordeel (W+2.6). Na een 10m64 (W+2.8) sprong ze bij de 3de poging wel naar een nieuwe PR van 10m84 met geldige wind van +1.9. Hiermee stond ze na de eerste 3 pogingen op een onverwachte 3de plaats maar met amper 7cm voor op de 4de. In de 4de poging landde Marie na 10m90 maar ook hierbij was de wind net iets meer dan 2m/sec, nl +2.1. Ondanks dat bij de 5de poging haar concurrente voor het brons met 10m89 tot op 1cm kwam en de spanning nog wat opbouwde was het bang afwachten wat de laatste poging zou opleveren. Beide atleten verbeterende zich niet meer waardoor Marie met een 3de plaats, een dik PR en het brons huiswaarts kon gaan. Op het BK zit de 11m er zeker in want Marie heeft bij haar 6 pogingen steeds (ver) voor de plank afgesprongen.

Laatste VS-er in actie was terug Cédric Broeckaert in het kogelstoten bij de kadetten jongens. Als 1ste jaars tegen 2de jaars reeds veel krachtigere jongens opboksen is niet evident. Met 10m90 in zijn 1ste poging behaalde Cédric een 10de plaats. Ondanks alles zal Cédric heel wat bijgeleerd hebben en dit zeker bij de volgende wedstrijden en kampioenschappen kunnen gebruiken.

 

Het behalen van 1x goud en 1x brons met 6 atleten op 9 proeven kunnen we tevreden terugblikken op dit kampioenschap. Als iedereen terug is uit vakantie kunnen we zeker met een grotere VS-delegatie naar het Belgisch kampioenschap op zaterdag 8 en zondag 9 september in Kessel-Lo trekken.

Alvast proficiat aan alle deelnemers aan dit kampioenschap.

 

Verslag Pascal Puylaert

Read 486 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.