vrijdag 16 november 2018

Belgisch en Italiaans kampioenschap AC

Hanne Belgisch kampioen, Ruben 2x zilver en Serena 3de op het Italiaans kampioenschap

 

Hanne Maudens heeft zich op zondag 2 juli tot Belgisch kampioen in het verspringen gekroond. Bij haar 1ste sprong van 6m12 verzekerde ze zich reeds van de titel. Met haar 4de en beste sprong van 6m40, in een op dat moment door regen geteisterde wedstrijd, zorgde Hanne voor één van de betere prestaties van dit kampioenschap. Gezien de moeilijke omstandigheden, regen, natte baan en wispelturige wind zit er nog veel meer in. Haar PR van 6m48 van vorig jaar zal niet overeind blijven indien ze de ideale omstandigheden krijgt. In het kogelstoten kwam ze dicht bij haar PR van 12m53 met een worp van 12m30. Hiermee kaapte ze tussen de specialisten een knappe 5de plaats weg. De examens hebben haar voorbereiding op het Europees kampioenschap in Polen binnen 14 dagen dus niet verstoord.

In het zonnige en snikhete Trieste begon zaterdagavond Serena Capponcelli aan de finale in het hoogspringen tijdens het Italiaans kampioenschap. Serena was vrijdag vrijgesteld van de kwalificaties. Ze begon vlot over 1m75 maar had 2 pogingen nodig om over 1m80 te springen. Vervolgens overschreed ze terug 1m82 en 1m84 bij haar 1ste poging. Vooral de sprong over 1m84 beloofde nog veel goeds voor het vervolg van haar wedstrijd (één van de twee sprongen gezien door trainer Stefaan via livestream). Echter door de drukkende warmte (in tegenstelling tot het druilige en frisse België) begon de vermoeidheid op te komen en slaagde ze er niet meer in om 1m86 te bedwingen. Serena werd zo knap 3de na Desirée Rossit (1m86, PR van 1m97) en kampioene Erika Furlani (1m88, PR van 1m92).

Siemen Timmermans begon zondag aan het polsstokspringen in een ondertussen uitgeregend Koning Boudewijnstadion waar een deugddoend zonnetje alsnog verscheen. Zijn aanvangshoogte van 4m40 was geen probleem en hij ging er dan ook vlotjes over om vervolgens ook bij de 1ste poging over 4m60 te gaan. Zijn PR van 4m70 vorige week in Jambes verbeterde hij bij zijn 2de poging op 4m80. Deze 4m80 leverde hem niet enkel een knappe 6de plaats op maar Siemen is vanaf nu ook A-atleet in het talententeam.

Justien Grillet had zich zaterdag in een druilig en fris Brussel weten te plaatsen voor de finale van de 400m horden. Met een chrono van 59”41 en een 4de tijd mocht ze op zondag starten in baan 7 in een zeer sterk deelnemersveld. Justien startte snel en ging vlot over de eerste horden maar halfweg de race begon ze te twijfelen voor de horden en was ze haar ritme kwijt. Met een tijd van 59”58 werd ze uiteindelijk 7de. Al bij al toch een mooi resultaat kort na haar blessure waardoor ze ook vorige weekend genoodzaakt was om verstek te geven voor de Europabeker in Finland.

Ruben Persoons startte zondag in de 100m bij de AMH T37. Zijn PR van 13”81 verbeterde hij net niet. Met een tijd van 13”95 behaalde hij een 2de zilveren medaille nadat hij op zaterdag eveneens 2de was geworden in het verspringen. Over zijn 4m20 was hij niet echt tevreden ondanks de ongunstige omstandigheden maar hoopt de volgende wedstrijden toch beter te doen.

Laatste finaliste op zondag was Tineke Commerman. Zaterdagavond had Tineke zich weten te plaatsen voor de finale met een mooie nieuwe PR van 4’38”40 of 2 seconden beter dan op het Vlaamse kampioenschap. Voor de finale waren er wat twijfels, want 2 dagen na elkaar een 1500m lopen was totaal nieuw en een stap in het onbekende. Niet tegenstaande dat ze tijdens de opwarming het gevoel had over lome benen te beschikken verliep in de wedstrijd alles volgens plan. Tineke liep een verstandige race en werd ze uiteindelijk mooie 10de in 4’38”58. Met deze tijd verbeterde ze net niet haar één dag oude PR. Toch een heel knappe prestatie.

Zaterdag had Niels Verbraekel voor het 2de jaar op rij de pech om net niet de finale te bereiken. Met de 10de tijd (9de Belgische) was een verhoopte finale plaats net niet behaald. Ondanks dat hij zich over de aankomst had ‘gesmeten’ kwam hij 12 honderdsten te kort voor een finaleplaats op zondag. Toch was hij tevreden want met zijn 53”44 liep hij ondanks de moeilijke omstandigheden en op natte piste naar een nieuwe PR.

Bram Bollaert liep eveneens de 400m horden en was best tevreden met zijn tijd van 58”46. In baan 2 en na vrijdag nog een paar keer een intervaltraining met de fiets aan meer dan 40km/uur te rijden tegen enkele ervaren wielerrenners kon hij dit perfect plaatsen. De norm van 58”20 voor het topteam en zijn PR van 57”73 zit er bij de volgende wedstrijden zeker in.

Joris De Clercq startte zowel op de 100m als op de 200m. Voor de sprinters was het allesbehalve ideaal weer en de meesten bleven dan ook boven hun SB en/of PR. Zo ook Joris, met zijn PR van 11”04 had hij op meer gehoopt dan de 11”39 die hij nu liep. Ook op de halve baan ronde was zijn tijd van 22”77 een eind boven zijn PR van 22”34. Ondanks een te trage start liep hij wel een sterke laatste 100m.

Lennert De Lathauwer hoopte voor het eerst onder de 22” te duiken maar gezien de aanhoudende druilige regen en frisse temperaturen zou dit een moeilijke opdracht worden. Met een tijd van 22”28 bleef hij boven het verhoopte doel maar gezien de omstandigheden is dit zeker geen slechte tijd. Zowel voor Joris als Lennert kijken we uit naar het BK Junioren en Beloften in september.

 

VS wil dan ook alle atleten proficiat wensen met hun prestaties en we kijken dan ook reikhalzend en vol vertrouwen uit naar de rest van het seizoen. Nog veel succes aan alle atleten gewenst.

 

Verslag: Pascal Puylaert

Read 784 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.